SMULTRONSTÄLLET

– Söderköpings glimrande glasspärla


Anders Lindskog och hans kollegor gör slut på imponerande 90 000 liter glass under cirka fyra månader per år. Smultronstället jobbar med 35 olika smaker på glass och lika många typer av dekorationer och glas att lägga upp det olika kreationerna i. Dekorationerna kommer huvudsakligen från Nic, där man köper i princip av hela ordinarie sortimentet, men de får även hjälp med en del kundspecifika dekorationer.


Glassrestaurangen vid Göta Kanal i Söderköping är öppen från maj-aug och högsäsongen varar från midsommar till skolstarten. Stället är inte så stort i kvadratmeter, som man kanske tror när man hör mängden glass som går åt, men finns det hjärterum… Här trivs nämligen 180 000 gäster varje säsong och det som alla kommer för att uppleva – för en upplevelse är det – är de fantastiska glassuppläggningar som serveras i restaurangen. Anders och hans syster Tina är andra generationen som driver den genuina glassrestaurangen tillsammans med Anders fru, Maria. Den startades 1982 av Anders och Tinas föräldrar och företaget har varit kund hos Nic lika länge.
De har 80 anställda och varje dag, på varje skift, jobbar två stycken i personalen med en enda viktig uppgift - att fylla på glass och glasstillbehör till dem som gör uppläggningarna. Så hård är åtgången under dagen. Var 10:e minut lyfts ett nytt 5-liters tråg med vanilj ner i glass-disken.
Det som gör Smultronstället så unikt är sättet de jobbar på. De har 60 olika uppläggningar och inne i restaurangen så är det nästan uteslutande dessa uppläggningar som säljs. Sedan finns en take away del där man även säljer en del enklare glass med enstaka kulor på traditionellt vis.

Anders säger att orsaken till deras framgångssaga är att vara väldigt smal och karaktärsfast i utbudet. Att inte göra ALLT utan BARA glass. Det de erbjuder blir tydligt och kunden känner igen sig.
Sedan är det givetvis deras genomarbetade menyer, att erbjuda kunden det unika och inte göra som alla andra.
- Att Smultronstället har stängt delar av året är också en ytterst viktig aspekt, berättar Anders. Det gör att kunderna hinner längta tills vi öppnar och det skapas en efterfrågan och ett sug.

Anders fortsätter:
- Under tiden vi har stängt har vi tid att ägna oss åt noggranna förberedelser och planering av våra menyer. Det är nästan ingen annan som hinner med det i den utsträckning som krävs för att vara unik och uppdaterad.

- En annan anledning till att vi har lyckats är att restaurangen ligger precis vid Göta Kanal. Det är förstås ingen slump och sommartid flockas turisterna här på kullerstensgatorna.

Anders bästa tips till andra som vill jobba med glass är att köpa produkter av god kvalitet och skaffa långvariga och pålitliga relationer till ett fåtal leverantörer. Leverantörerna ska vara professionella och kunna sin del i affären utan och innan. En partner som kan hjälpa till med att göra din business unik. Det är delvis därför Smultronstället valt att jobba med Nic under alla år. Nic erbjuder ett brett sortiment och är en självklar partner på tillbehörssidan.

- Det måste vi lyfta fram, avslutar Anders och vi tackar för pratstunden och känner oss stolta att Nic får vara en del av Smultronställets framgångssaga.


Laddar
Laddar