Blå pärlor och Blue monster-topping populära hos Mormors glasscafé

måndag 9 augusti 2021
Glassuppläggningarna Mormors Prima Ballerina & Mormors Salta Böna
Bild: Glassuppläggningarna Mormors Prima Ballerina & Mormors Salta Böna


I den gamla Missionskyrkan i Lysvik, ca. nio mil norr om Karlstad, finns Mormors glasscafé. Caféet är beläget alldeles intill Fryken och bjuder, med sina glasskreationer och ljuvliga utsikt, in till många och långa fikastunder. 
– Jag har varit hit 12 gånger som mest på ett år, säger Petra Puolakanaho och skrattar.


Mormors gullegris och Morfars favorit är trotjänarna som haft en stadig plats i menyn sedan starten 2007. Men de är inte de enda gosakerna på menyn, i år erbjuds 31 glassuppläggningar – som alla går att anpassa efter kundens önskemål.
– Det är så bra service och bemötande här, och personalen är alltid snäll och justerar uppläggningen om man vill. Jag väljer nästan alltid samma sak, antingen Mormors Gottegris, Mormors Lortgris eller Mormors Salta Böna – fast utan bär, jag tycker de tar över smaken, säger Petra Puolakanaho som är på besök tillsammans med Maria Andersson.

– De brukar känna igen mig när jag kommer hit, så jag antar att jag är stammis nu. Jag har varit hit 12 gånger som mest på ett år, säger Petra och skrattar.


Bild: Maria Andersson & Petra Puolakanaho

Menyn är föränderlig och anpassas efter rådande glassutbud, men många kreationer återkommer också år efter år.
– Somliga glassuppläggningar vågar vi inte ta bort, Mormors gullegris och Morfars favorit har varit med ända sedan starten, säger Catarina Larsson som startade glasscaféet med sin mamma Eva för 15 år sedan.

En glassuppläggning kräver naturligtvis tillbehör, som topping och strössel till exempel. Hos mormors  glasscafé finns nästan alla glasstillbehör som Nic har att erbjuda.
– Choklad och kola är ju basen i många uppläggningar, men i år tog vi till exempel fram en uppläggning som vi kallar ”Finns i Fryken” med Blå pärlor och Blue monster-topping som varit väldigt populär, avslutar Catarina Larsson.


Bild: Utsikt över sjön Fryken från caféets trädgårdsservering.