Prima gelato på Jannesgården i Malung

torsdag 19 augusti 2021


Lyssnar du riktigt noga kan du kanske höra mumlet och skrattet från sedan länge framlidna gästgivargäster. Kanhända satt de också och tittade ut genom fönstret ner mot älven, förbi spetsgardiner och rosa pelargoner.

Den anrika Jannesgården i Malung får, efter många år i och ur träda, äntligen blomstra igen. Det är Jan Elfström, Maria Eriksson och Andreas Mannberg som väckt liv i det gamla gästgiveriet. Fast just gästgiveri var det länge sedan det var.

Jannesgården byggdes 1870 av Jannes Per Jansson och användes fram till 1918 som gästgivargård. En av höjdpunkterna för gården var när Kung Oscar II besökte Malung i samband med järnvägsinvigningen år 1892. Kungen besökte då gästgiveriet och ska vid vistelsen ha uttryckt sig mycket positivt om gästgiveriets rikliga bord som ofta serverade smörgåsbord, kött och potatis.

När vi besöker Jannesgården var det knappt två veckor sedan de öppnade. Några tallrikar med kött och potatis ser vi inte, men däremot hemgjord focaccia, chokladtårta, morotskaka och gelato. Benämningen gästgivargård har nu bytts ut mot café, gelateria och bageri.


Jan, Maria och Andreas har alla olika passioner. För Andreas är det bröd, för Maria mat samt bakverk och för Jan, gelato. En kombination som verkar uppskattas av både lokalbor och turister.

– Vi har inte slängt en droppe glass än, berättar Jan Elfström och fortsätter.

– Vi har fått ett väldigt positivt mottagande, det ser vi bland annat på sociala medier. Många delar bilder från sina besök.

Planen är att verksamheten ska drivas året runt.
– Vi kommer testa oss fram, få se vad som funkar, avslutar Jan.