Historien om Nic

onsdag 4 augusti 2021
Familjen Aalhuizen
Familjen Aalhuizen.

Visste du att vi började med att tillverka och sälja mosbrickor? Alltså innan strössel och glasstopping blev vår grej. Jo, så var det. Nimatopaal, som utgör N:et i Nic, grundades faktiskt redan 1965.

Historien om Nimatopaal

Nimatopaal AB grundades år 1965 i Sävsjö i Småland av Bill och Marianne Aalhuizen. Bill och Marianne hade fyra söner vars första bokstäver fick utgöra företagsnamnet, det vill säga Nicolaas, Mats, Tomas och Patrick Aalhuizen – Nimatopaal.

Bill och Mariannes affärsidé var att tillgodose den då snabbt växande gatuköksmarknaden med funktionella förpackningar för snabbmatstrenden kring korv och mos eller pommes frites. Företaget skapade då den, på den tiden, patenterade ”mosbrickan” tillverkad i papper – alltså den som än idag används när du köper korv med mos eller pommes frites.

1974 flyttade flyttade Nimatopaal verksamheten från Småland till Dala-Järna i Dalarna.

1976 lanserade dåvarande Glacebolaget AB (nu GB Glace) en ny produkt som kallades för lös- eller skopglass. Nimatopaal fick då förfrågan om att ta fram en lämplig bägare för detta koncept. Nimatopaal antog förfrågan och efter en lyckad utveckling fick man ytterligare ett ben att stå på, utöver mosbrickorna.

De nya glassbägarna gav ringar på vattnet och bidrog till att företaget drog sig mer och mer mot glasstillbehör. Mosbrickorna blev mindre och mindre betydelsefulla och 1984 lade man ner tillverkningen av papperstrågen och har sedan dess fokuserat 100% på glasstillbehör.

1989 avled Bill, företagets VD, och Nimatopaal drevs efter det vidare av de fyra bröderna tillsammans.

Efter att succesivt ha utvecklats och utökat produktutbudet såldes Nimatopaal år 2005 till Idun Industri A/S i Oslo. I och med detta ingår man även i Orkla ASA som nu är företagets moderbolag.

Så föddes Nic

Samtidigt som Nimatopaal såldes till Idun Industri A/S förvärvade Idun även bolaget Candeco. I och med uppköpen uppstod tankar om ett gemensamt varumärke för glasstillbehör. Företagen såg en stor potential i att utveckla ett eget varumärke, vilket skulle ge en enhetlig avsändare på produkterna och en tydligare kommunikation ut mot marknaderna.

Den 1 januari 2008 föddes således varumärket Nic, ett namn utifrån de tre bolagen Nimatopaal, Idun och Candeco. Målet med det nya varumärket var att hitta en gemensam plattform och samla hela konceptet under ett och samma tak. Det visade sig att detta var något som marknaden hade saknat och man fokuserade därför på att skapa en one-stop-shop – det vill säga göra det enkelt för kunden att hos en och samma leverantör hitta alla tillbehör för glass och desserter.

Sedan starten 2008 har Nic växt i rasande takt och Nic group är idag uppdelat i fem kluster: Nic Nordic, Nic Germany, Nic BeNeLux, Nic UK samt Orchard Valley Foods Group. Målet för Nic Group är att vara marknadsledande inom glasstillbehör och ingredienser för glasstillverkning.